Van beginner tot expert: Bente Janssen behaalt het 555e SEU-diploma Backofficeprofessional

Bente Janssen met taart

Bente Janssen van B&P Professionals mag zich sinds kort de trotse bezitter noemen van het 555e SEU-diploma Backofficeprofessional (BOP). Een mooie mijlpaal in haar carrière als HR- & Finance medewerker bij het detacheringsbedrijf. Reden voor een interview met Bente én haar directeur, Niek Bleumink, over de waarde van opleiden en wat dit betekent voor het teamwork.

Bente was na haar HBO-studie HR de schoolbanken beu en startte zonder branchekennis bij B&P-professionals, detacheerder in de publieke, bancaire en verzekeringssector.
“Ik had geen flauw idee wat detacheren inhield,” vertelt Bente. “Er komt heel veel wet- en regelgeving bij kijken, er zit veel meer achter dan ik doorhad.” De opleiding Backofficeprofessional heeft haar hierbij enorm geholpen. “Als ik nu ergens kom, dan denk ik, ‘oh dat heb ik gehad, die uitzondering. Of neem de transitievergoeding, of de vergunningen die arbeidsmigranten nodig hebben. Ik had geen idee hoe dat in elkaar zat. Nu weet ik waar ik op moet letten als iemand een verblijfsdocument aanlevert, dat wist ik eerst niet.”

De opleiding was pittig, zeker in combinatie met haar fulltimebaan en haar pre-masterstudie. “Maar ik vond het een mooie stap om te doen,” aldus Bente. “Het examen is niet verplicht, maar ik wilde wel met het diploma afsluiten, anders zou het voor mijn gevoel half werk zijn. “

Meer HR-kennis en zekerheid

De opleiding heeft Bente meer kennis én zekerheid gegeven. “Ik kan vragen van collega’s nu direct beantwoorden. Dat was voorheen niet altijd het geval.” Ze is verantwoordelijk voor diverse HR-taken voor de gedetacheerde medewerkers, van onboarding tot verzuim en van cao’s tot salarissen. “We besteden echt aandacht en tijd aan de onboarding, want we vinden het belangrijk om een band te creëren met onze gedetacheerden ” vertelt ze.

Niek Bleumink: “Diploma is erkenning van kennis”

Niek Bleumink is sinds 2008 mede-eigenaar van B&P en werkte daarvóór al in de uitzendbranche. Hij is een groot voorstander van de opleiding voor het SEU-diploma. “Bij ons is het standaard dat mensen die op Finance of HR werken de opleiding Backofficeprofessional doen bij ARTRA, zodat zij de kennis hebben van de uitzend-cao en de inlenersbeloning.  Het diploma is een erkenning voor wat je geleerd hebt en wat je altijd meeneemt in de toekomst. Als je toch alles behandeld hebt en je kent de stof, dan is het zonde als je dat laat liggen. Anderzijds komen er in het examen komen ook onderwerpen aan bod die wij niet nodig hebben, zoals bijvoorbeeld het huisvestingsvraagstuk en de uitruilregeling.”

De kracht van samenwerking en teaminput

“De kennis resulteert in mooie initiatieven vanuit het team”, vertelt Niek. “We hebben vorig jaar AFAS geïmplementeerd, en ik krijg nu input van medewerkers die vanuit hun vakkennis verbeterpunten zien voor het proces. Het toepassen van de wet- en regelgeving in onze branche is veel werk. Die input hebben we nodig. Als ik het zelf inricht en vertel hoe ze het moeten doen, bereiken we niet zoveel als wanneer medewerkers zelf met ideeën komen.” 

“We doen ons best om in elke HR-functie een mix te realiseren van operationele en beleidsmatige taken”, voegt Niek enthousiast toe. “Daarbij hoort een stuk verdieping, bijvoorbeeld in zzp, inlenersbeloning of verzuimbegeleiding. Alle medewerkers ontwikkelen op die manier hun eigen specialisme. Bij operationeel werk word je geleefd door de dag. Als je op alle thema’s je kennis actueel moet houden en moet toepassen wordt dat lastig. Door die expertise en de mix van operationeel en beleid, ervaar je direct het effect van het proces in de praktijk. Ik doe dit werk nu ruim 16 jaar, en doe nog steeds een deel operationeel werk. Je blijft korter op de bal en snapt beter wat er gebeurt. Als er bijvoorbeeld in de onboarding iets misgaat, dat is dat van invloed op de verwerking van de uren. Zo kun je direct het effect meten hoe iets werkt.”

samenwerking

Behoud van personeel

Deze aanpak leidt tot een laag verloop bij B&P Professional. Als ik tegen Bente zou zeggen “je hoeft alleen onboarding  en urenregistratie te doen, dan is ze snel weg”, voegt Niek toe. “Daarom proberen we de automatisering goed in te zetten, zodat het aandeel operationeel werk relatief klein blijft. Dan blijft het werk lang interessant. Er is nog geen jaar geweest dat er geen veranderingen waren.”

Bente ervaart dit ook zo. ‘Het is een snel ontwikkelende branche, ik had geen idee wat ik precies zou gaan doen. Het is mooi dat je nooit stil zit, je bent constant bezig met ontwikkelingen. Operationeel hoort erbij, maar je wilt ook bezig zijn met die ontwikkelingen, wat speelt er nu, waar moet je op focussen, wat is van toepassing voor ons. Dat is het mooie van de opleiding Backofficeprofessional, dat je meekrijgt wat superbelangrijk is. Al de eerste dag na de cursus kwam ik bij Niek met vragen, waarom we dingen op een bepaalde manier doen. Dan ontstaat een wisselwerking.”

Niek concludeert: “De mensen zijn ons kapitaal. Wat we bij HR doen is van invloed op het commerciële resultaat. Bovendien maken de strenge controles in de uitzendbranche het extra belangrijk om gekwalificeerde medewerkers te hebben. Het SEU-diploma Backofficeprofessional draagt hier significant aan bij door medewerkers de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn om fouten en boetes te voorkomen.”

Terug naar nieuws

Recente berichten

Wil je ook het laatste examennieuws & tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in. Je ontvangt ongeveer 6-8 per jaar de SEUpdate.

Ben je werkgever (bijv hr-manager of vestigingsmanager voor het eigen personeel bij flexorganisatie) of werknemer (bijv. uitzend- of backofficeprofessional, SEU-examenkandidaat). Kies wat bij je rol past, zodat je de juiste SEUpdate ontvangt.

Vul 1 KEUZE in
Je kunt je op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het toesturen van de SEUpdate en delen jouw gegevens niet met derden.